Ayı Geri Döndü: Rusların Hibrit Savaşı ve General Ingo Gerhartz

Aralarında Hava Kuvvetleri Komutanı da dahil olmak üzere dört Alman subayın WebEx üzerinden yaptığı görüşme, Ruslar tarafından dinlendi ve Putin’in propaganda sorumlusu olarak bilinen Russia Today genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan tarafından servis edildi.

Margarita Simonyan, Putin’in propaganda ve dezenformasyon sorumlusu olduğunu inkâr etmiyor. Kırım’a göç eden Osmanlı Ermenilerinden olan Simonyan, eşiyle birlikte ailece saraya hizmet eden gazeteciler olarak biliniyorlar. Simonyan, Amerika’nın düşman bir ülke olduğunu defalarca dile getirmesine rağmen, çocuklarına Amerikalı özel eğitmenler tuttuğu için ikiyüzlü olmakla suçlanan bir Putin hayranı.

Birçok Amerikan medya organı ve FBI yetkilileri, Rusya’nın Soğuk Savaş dönemindeki Sovyet yıpratma taktiklerini tekrar kullanmaya başlamasını “Ayı geri döndü” sözleriyle ifade ediyor.

“Kompromat” (compromising material) Rus istihbarat kültürünün anahtar terimlerinden birisidir. Anlamı, hedef hakkında ele geçirilen hassas bilgileri ifşa ederek hedefi saf dışı bırakmaktır.

Dezenformasyon ise Rus istihbaratının kullandığı başka bir taktiktir ve hedefin itibarını zayıflatmak ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla yanlış bilgi yaymaktır.

Ukrayna savaşında, Rusların hibrit savaş tekniklerini etkin bir şekilde kullandıkları görülmektedir. Örneğin, Finlandiya, Polonya ve Litvanya sınırlarında birdenbire ortaya çıkan Iraklı ve Afganistanlı mülteciler, bölgenin kasten istikrarsızlaştırılmasıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.

Diğer bir örnek, İsveç’teki Kur’an-ı Kerim yakma olayı ve PKK’yı desteklediği iddiasıyla İsveç-Türkiye arasındaki gerilimin örtülü bir şekilde tırmandırılması. Her iki olayda da Rusya’nın parmağı olduğu yönünde iddialar bulunuyor.

FBI’a göre Ruslar, hibrit savaş teknikleri ile kişilere saldırdıklarında iki kazanım elde etmeyi amaçlar. Bunlardan birincisi taviz koparma diğeri de hedefi etkisiz hale getirme. Sovyet istihbarat mekanizması, bu amacına batı bürokrasisinin ani tepki göstermesiyle (knee-jerk reaction) ulaşır.

“Knee-jerk reaction”, batı bürokrasisinin başta bal tuzakları olmak üzere herhangi bir komploya maruz kalan personelini derhal emekliye sevk etmesi ya da kızağa çekmesi anlamına gelir. Batılı devletlerin bu tutumu, Rus istihbaratının hep işine yaramıştır. Hedeflenen kişinin hatası küçük de olsa, batılı yönetimlerin aşırı temkinli davranması nedeniyle en değerli personel bu tür ucuz tuzaklara kurban edilmiştir.

Teknolojisine güvenen Batı, bilgi savaşlarında ve hibrit savaş taktiklerinde her zaman Sovyetlerin gerisinde kalmıştır. Düştüğü en büyük hata ise skandalda adı geçen personelini derhal işinden ve yetkilerinden uzaklaştırmak, yani cezalandırmaktır.

Bunu bilen Alman Dışişleri Bakanı Pistorius’un basın açıklaması sırasındaki ilk sözleri “En iyi subaylarımı Ruslara yedirmeyeceğim” olmuştur. Tecrübeli siyasetçinin dinleme skandalında koruduğu en önemli isim şüphesiz hava kuvvetleri komutanı Ingo Gerhartz’dır. Bakan Pistorius bu hamlesinde haksız da sayılmaz.

40 yıllık bir asker olan Ingo Gerhartz, dört farklı uçak tipinde 2.500’den fazla uçuş saati ve Afganistan’da 50’den fazla görevle Alman hava kuvvetlerinin en tecrübeli pilotlarından biridir. F-35’lerin hava kuvvetlerine kazandırılmasında etkin rol oynayan kritik isimlerden biri olan Gerhartz, Alman pilotların meslekten kaçmasının önünü kesen komutan olarak da biliniyor. Bir dönem Savunma bakanlığı sözcü yardımcılığı de yapan Gerhartz’ın Alman-İsrail dostluğunu savunan politik bir tarafı da var.

Askerler tarafından kahraman olarak tanımlanan Gerhartz’ın karizması ve kariyerinin, sızdırılan WebEx görüşmesi nedeniyle bir çizik yediğini en önemli medya organları bile dillendiriyor. Bakan Pistorius, generalinin arkasında durdu ve Putin’in bu basit oyunlarla Almanya’nın müttefikleriyle ilişkilerine ve subaylarına zarar veremeyeceğini söyledi. Tabi ki “soruşturmadan daha kötüsü çıkmadığı sürece” şartını da ekleyerek.

Gerhartz’ın hava kuvvetleri ile ilgili projeleri, Merkel tarafından sürekli kesintiye uğratılmıştı. Alman medyasının desteklediği Gerhartz her nedense, Olaf Scholz tarafından da takdir edilen bir subay değil. Bu detaylar, skandalın merkezindeki asker için maalesef iyiye işaret değil.

Uzmanlar, Soğuk Savaş dönemindeki gibi casusluk faaliyetlerine rastlandığını ve batılı ülkeler arasında Rusların en çok nüfuz ettiği ülkenin Almanya olduğu görüşünde.

Gözler şu anda Alman karşı istihbarat servisinin ‘Der Militärische Abschirmdienst (MAD)’ soruşturmasına çevrilmiş durumda. Servisin başındaki hukukçu Martina Rosenberg, Alman ordusu üzerindeki casusluk faaliyetleri konusunda defalarca uyarılarda bulunmuştu. Şimdi de bu meşhur dinleme skandalını soruşturacak.


Kaynaklar:

1. Holbrook, James R.. Moscow Memoir: An American Military Attaché in the Ussr 1979–1981 (Kindle Locations 4668–4669). AuthorHouse. Kindle Edition.

2. https://www.state.gov/disarming-disinformation/faces-of-kremlin-propaganda-margarita-simonyan/

3. https://www.nzz.ch/english/who-is-margarita-simonyan-the-kremlins-chief-propagandist-ld.1706369

4.https://www.theregister.com/2024/03/04/germany_confirms_russia_leak_genuine/

5. https://thereader.mitpress.mit.edu/operation-denver-kgb-aids-disinformation-campaign/

6. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ingo-gerhartz-wer-ist-der-deutsche-top-gun-general-a-70061655-d58a-443a-8a89-14bef5587101

7.https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5606246/a46c8fc17bc31fbfcf98a2af87a8f660/ad23-vita-inspekteur-en-data.pdf

8. https://www.augsburger-allgemeine.de/politik/portraet-er-liess-sich-von-den-russen-abhoeren-wer-ist-ingo-gerhartz-id70023251.html

9. https://www.focus.de/politik/er-wurde-von-russland-abgehoert-abgehoerter-luftwaffen-chef-wer-ist-ingo-gerhartz_id_259729334.html

10. https://web.de/magazine/politik/veroeffentlichung-abgehoerter-gespraeche-oberster-luftwaffen-general-ingo-gerhartz-kritik-39399050

11. https://www.fr.de/politik/ukraine-krieg-bundeswehr-gerhartz-inspekteur-der-luftwaffe-abhoeraffaere-russland-putin-92867670.html

12. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/mad-chefin-martina-rosenberg-warnt-vor-spionage-durch-gegnerische-geheimdienste-a-aae7e785-9d93-4225-abab-244f6b1379eb

13. https://www.chathamhouse.org/2024/01/russias-withdrawal-its-border-agreement-finland-expansion-its-hybrid-warfare-eu