Nijerya’nın kuzey batısında yatılı bir okula saldıran kimliği belirsiz silahlı kişilerin 140 öğrenciyi kaçırdığı açıklandı.
Yetkililer bu olaydan sadece birkaç saat önce, aynı bölgeye yakın bir yerde bulunan Kaduna Sağlık Mekezi’nden 8 doktor ve sağlık çalışanının kaçırıldığını duyurmuştu.
Nijeryalı yerel polis ekipleri grubun ağır silahlarla Kaduna eyaletinde bulunan Bethel Baptist Lisesi’ne pazartesi sabah saatlerinde saldırarak 165 öğrenciyi kaçırdığını, gençlerden 25’inin kaçmayı başararak polis ekiplerine sığındığını açıkladı.
Okulun öğretmenlerinden Emmanuel Paul yaptığı açıklamada, öğrencilerin nereye götürüldüğü konusunda hiçbir bilgileri olmadığını belirtirken, Kaduna Eyaleti Polis ekipleri saldırganların izinin sürüldüğünü ve kurtarma operasyonunun devam ettiğini söyledi.
Polis sözcüsü Mohammed Jalige operasyonla alakalı bilgilerin gizli olduğunu belirterek konuyla alakalı ayrıntı veremeyeceklerini bildirdi. Söz konusu kaçırma eylemi Kaduna eyaletinde bu sene düzenlenen 4’üncü toplu alıkoyma hadisesi olarak kayıtlara geçti.
Bethel Baptist Lisesi’nin 1991 yılında kurulduğu ve Kaduna eyaleti başkentine 50 kilometre uzaklıktaki Maramara Köyü’nde hizmet verdiği kaydedildi. Kaduna Valisi Nasir Ahmad El-Rufai’nin ise bölgede sıkça görülen kaçırma hadiseleri sonrası istenen fidyeleri ödemeyi reddettiği biliniyor.
Silahlı çetelerin sürekli olarak okullara saldırdığı Nijerya’nın kuzey bölgelerinde toplu öğrenci kaçırma olaylarına sıkça rastlanıyor. Geçtiğimiz aralık ayından bu yana ülkede 1000’in üzerinde öğrenci alıkonularak kaçırılmıştı.
12 senede 40 bin kişi hayatını kaybetti
Nijerya’da 2009 yılından sonra çete ve uluslararası terör örgütlerine bağlı silahlı grupların kaçırma hadiselerine ve çatışma olaylarına sıkça rastlanıyor. Son 12 senede ülkede örgütlerle yaşanan çatışmalarda 40 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, 2 milyon kişi de güvenli olmadığı gerekçesiyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, 2015 yılında silahlı çetelere karşı savaşma sözü vermiş ancak hükümet bu konuda başarılı olamamıştı.
Yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip Nijerya’da yasadışı silahlı örgütlerin herhangi bir ideolojiden ziyade, maddi kazanç sağlamak amacıyla hareket ettiği biliniyor.
Kaynak: Euronews