İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğuna karar verdi. Avrupa Konseyi, 2 Aralık tarihinde AİHM kararlarına uygun olarak Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye aleyhine ihlal sürecinin ilk aşamasını başlatırken, 19 Ocak tarihine kadar buna ilişkin Ankara’dan yanıt vermesini istemişti.
Bakanlar Komitesi, 2 Şubat’ta Türkiye’nin vereceği yanıt ile birlikte Kavala’nın tutukluluğunun devam etmesine ilişkin mahkeme kararını ele alacak.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ne oldu?
Aralarında iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu ve toplamda 52 sanığın yargılandığı birleştirilmiş Gezi ve Çarşı davasının üçüncü duruşması yapıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi.
Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu, müvekkilinin tahliyesini isteyerek, “Kavala’nın arkasında şu var, bu var’ diyorlar. Düşman oluşturmaya çalışıyorlar. Tahliyesini istiyoruz” dedi.
Mahkeme heyeti, Kavala’nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini, verilebilecek cezanın üst sınırı dikkate alındığında tutukluluk süresinin ölçülü olmasını ve yargılamanın geldiği aşamayı göz önünde bulundurarak oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Üye hakimlerden biri, karara muhalefet şerhi koyarak Kavala’nın bir veya birkaç adli kontrol hükmü uygulanarak tahliye edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Kavala, daha önce yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” nitelendirmesinin ardından duruşmalara katılmayacağını ifade etmişti.
CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra, davayı izleyici olarak takip etti.
Uluslararası boyut kazanan duruşmayı ayrıca Fransa, İtalya ve Belçika, İsveç, Norveç Hollanda ve ABD’li diplomatlar da izledi.
Türkiye için Strasbourg’da başlatılan ihlal süreci nasıl işleyecek?
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 2 Aralık’taki oylama sonucu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı uyarınca iş insanı Osman Kavala’yı tahliye etmeyen Türkiye için ihlal sürecinin ilk aşamasını başlatmasının ardından Ankara’ya resmi bildirimde bulundu.
Bu resmi bildirimde, Ankara’nın sorumluluklarını yerine getirmeme konusunda ısrar etmesi halinde ihlal sürecinin ikinci aşaması olarak Avrupa Konseyi’nin Türkiye’yi toplu şekilde AİHM’e şikayet etme niyetinde olduğu uyarısı yapıldı.
AİHM’in bu konuda Türkiye’yi suçlu bulması halinde üyeliğin veya oy hakkının askıya alınması da içinde olmak üzere Ankara aleyhine yaptırımlar gelebilecek. Bununla birlikte Avrupa Konseyi yetkilileri bu sürecin 8 ay sürebileceğini belirtiyor.
Avrupa Konseyi tarafından 3 Aralık’ta yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi’nin 2 Şubat’ta yapacağı toplantıda Türkiye’yi toplu halde AİHM’e şikayet etme kararını gözden geçireceğini belirtilerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi uyarınca Ankara’ya en geç 19 Ocak tarihine kadar gönderilen bildirime yanıt vermesi istenmişti.
Bu tarihe kadar Türkiye Kavala’yı serbest bırakmadığı takdirde Bakanlar Komitesi, ikinci bir oylama yapacak ve üyelerin üçte ikisinin “evet” demesi halinde toplu halde Ankara AİHM’e şikayet edilecek.
Kaynak: Euronews Türkçe