Nüfusu azalmış bölgeleri nasıl canlandırabilirsiniz? Yaşlanan nüfusuyla Japonya yenilikçi dijital teknolojiler ve Digital Garden City isimli yeni bir programla tam olarak bunu yapmayı hedefliyor.
60 yılda Kamiyama köyü, nüfusunun yüzde 70’ini kaybetti. Ama şimdi bunu tersine çevirmek için örnek bir köy. 5 bin nüfuslu köy bir adam ve yoğun internet altyapı çalışmaları sayesinde tekrar canlandı.
NPO Green Valley Direktörü Ominami Shinya projesini “Kendime, bu güzel yeri bir Silikon Vadisi’ne çevirebilir miyim diye sordum. Bu amaçlada köyü dijitalleştirmeye başladım,” sözleriyle anlatıyor.
On oniki civarında şirket genellike restore edilen eski evlerde uydu ofisler açmış. Çoğunluğu bilişim ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteriyor. Green Valley ile birlikte Engawa 2013 yılında köyün en büyük uydu ofisini açmış ve şu anda 20 kişiyi istihdam ediyor.
Çalışanların Tokyo ya da Kamiyama’da çalışmak arasında tercihte bulunabildiğini söyleyen Engawa tepe yöneticisi Sumita Tetsu “Pozisyonlar ve maaşlar her iki yerde de aynı seviyede. Bence kırsal bölgelerde dijital teknolojileri kullanan şirketlerin sayısı daha da artacak,” sözlerini kullanıyor.
Şu anda Kamiyama’ya taşınan insan sayısı burayı terk edenlerden daha fazla. Kreşteki çocukların yüzde 70’i Kamiyama’ya yeni yerleşen ailelerden geliyor.
Kamiyama’daki yenilenme çalışmaları 1999 yılında sanatçıların ağırlanması ile başladı. Ardından Green Valley burayı şirketlerin taşınması için kolay bir yer haline getirmeye karar verdi.
NPO Green Valley yöneticisi Takeuchi Kazuhiro şirketlere yer sağlayarak ve komşuları ile tanıştırarak bölgenin potansiyelinin heyecanın aktarmaya çalıştıklarını vurguluyor.
Dijitalleşme Ina’da hayat kalitesini artırıyor
Yerel halkın hayat kalitesini artırmak için dijital teknolojileri kullanan bir başka yer de Ina. Burada yaşlılara dronelarla paket servisi yapılıyor ve hastane hizmetleri yaşlılara ve izole hastaların ayağına götürülüyor.
Ina şehri endüstriyel teknolojiler tanıtım direktörü Yasue Akira “Japonya’nın kırsal kesiminde çok fazla doktor yok. Bu sorunu aşmak için teknoloji sayesinde hastalara sağlık hizmetlerini uzaktan sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz,” ifadelerini kullanıyor.
Japonya’daki dağlarda kış mevsiminde çok fazla kar yağıyor ve ulaşım zorlaşıyor. En yakın hastaneye bir saat uzaklıkta olan Akira Nishimura için mobil klinik sayesinde evde tedavi görmek büyük bir kolaylık.
Mobil klinikte dertlerini daha kolay anlattığını belirten Nishimura hastanede kalabalık arasında rahat hissetmediğini vurguluyor.
Fukuşima teknoloji ile eski cazibesini arıyor
Japonya’da yenilenme sadece kırsal alanlarla sınırlı değil. Yeni insanlar çekmek isteyen bir başka bölge de 2011 yılındaki nükleer felaketten sonra tahliye edilen Fukuşima..
2014 yılından beri Minamisoma’daki bu kuluçka merkezi yeni girişimcileri ağırlıyor. Merkezin kurucusu nükleer santralden 20 kilometre uzaklıktaki kendi şehrine tahliye edilenlerin geri dönüşünü hızlandırmak istiyor.
Odaka Çalışan Üssü’nün desteğiyle kurulan 18 şirketten biri de profesyonel bir binici tarafından kurulmuş. Biniciliğiyle ünlü bu şehirde ziyaretçilere at sırtında turlar düzenliyor. Profesyonel binici Jin Yoichiro kuluçka merkezinin kendisinin doğru yatırımcılarla tanışmada çok yardımcı olduğunun altını çiziyor.
Bölgede kurulan geleneksel sake içkisi imalatçısı Haccoba’nın tepe yöneticisi Sato Taisuke de yaptıkları işle bölge insanının felaket sonrası dayanıklılığı dünyaya anlatma fırsatları olduğu için gurur duyduklarını belirtiyor.
Minamisoma’da büyük bir yenilenme hareketi sadece dijital alanda değil teknolojide de yaşanıyor. Şehirde kurulan eşsiz robot test merkezi bunda önemli bir rol oynuyor. Şirketler havada, deniz ve yeraltında her türlü şartlar robotlarını test edebiliyor. Arama kurtarmada kullanılan robotlara özel bir önem veriliyor.
Kaynak: Euronews Türkçe