Rusya, Ukrayna’ya saldırısını kınayan BMGK tasarısını veto etti. Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.
Rusya Federasyonu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bugün yapılan oylamada, Ukrayna’daki saldırılarını kınayan karar tasarısını veto etti.
Konseydeki oylamada, karar tasarısına 11 “evet” çıkarken Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı. Rusya tasarıya “hayır” diyerek veto yetkisini kullandı.
ABD ve Arnavutluk tarafından Konseye sunulan tasarıda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları kınanıyor ve derhal Ukrayna topraklarından geri çekilmesi talep ediliyordu.
BMGK’nin 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor.
BMGK’de herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla 15 toplam üyeden en az 9’nun onayı gerekiyor.
43 ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.
Güvenlik Konseyi çıkışında Thomas Greenfield, diğer ülkelerin daimi temsilcileri ile basına yaptığı ortak açıklamada, “Karar tasarısı hayatı önemdeydi, ülkelerin konseyde uluslararası barışı ve güvenliği sağlayıp sağlamaması ve BM Şartı’nı korumaya inanıp inanmamasıyla ilgiliydi.” dedi.
ABD Daimi Temsilcisi, Rusya’nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna’daki durumla ilgili “Burada saldırgan olan Başkan Putin’dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur” diye konuştu.
Karar tasarısına destek veren tüm ülkelere teşekkür eden Thomas Greenfield, Ukrayna’yı ve BM Şartı’nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti ve “Bu konuyu, Rusya’nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul’a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edecek.” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: www.ntv.com.tr