Mali’de Fransa’nın askeri varlığını azaltma kararının ardından hükümetin Rus Wagner grubuyla iletişime geçmesiyle başlayan gerginlik sürüyor. Fransa gelişmeye tepki gösterirken, Rusya Mali’nin özel şirketlerle iletişim kurduğunu ve kendilerinin bir ilgisi olmadığını savundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Mali’nin güvenliği arttırmak için Rus şirketlerinden yardım istediğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunduğu sırada düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, Mali hükümetinin “bir dış desteğin eksikliği durumunda kendi kapasitesinin yetersiz kalacağını” tahmin ederek Rus şirketlerine gittiğini belirtti.
“Bu faaliyetler yasal zemin içinde yürütülmüştür” diyen Lavrov “Bizim bununla bir ilgimiz yok” açıklamasına bulundu.
Lavrov ayrıca “‘İlk ben geldim, siz çıkın’ demek her şeyden önce yabancı ortakları çağıran Bamako’daki hükümete karşı onur kırıcıdır” ifadesini kullandı.
Haberlerde Mali hükümetinin bin kadar Wagner Grubu’na bağlı paralı asker kiralamak istediği ileri sürülmüştü.
Mali Fransa’nın ülkeden çekilmesinin yarattığı güvenlik boşluğunu kapamak için destek arıyor
Ülkeden çok sayıda asker çekmeye hazırlanan Fransa’yı çatışmaların ortasında terketmekle suçlayan Malili cunta hükümeti Avrupalı devletler tarafından BM Genel Kurul toplantısı öncesinde Wagner grubundan paralı asker kiralama isteği konusunda uyardı.
Fransa da Mali’nin böyle bir girişimde bulunmasının ülkeyi uluslararası arenada yalnızlığa iteceğini öne sürdü.
Almanya da Mali hükümetinin Wagner Grubu’yla bir anlaşmaya varması halinde bölgedeki askerlerini çekmeyi düşünebileceğini kaydetti.
Mali Başbakanı Chogal Choguel Kokalla Maiga ise BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada Fransa’nın “tek taraflı” olarak asker çekme kararı almak suretiyle ülkeyi terketmekle suçladı ve hükümetinin ülkenin güvenliğine destek olmak için “ortak arayışının” haklılığını savundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Paris ve Berlin’e sert eleştiri yöneltmiş ve farklı görüşleri dikkate almadan dünyanın geri kalanına kendi dünya görüşlerini empoze etme arzusunda olmakla suçladı.
Batılı ülkeler Wagner Grubu’na neden karşı çıkıyor?
Batılı ülkeler, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’e yakın olduğu sanılan Wagner Grubu’nu Moskova adına hareket etmekle suçluyor.
Son dönemde Afrika kıtasında, özellikle de çatışmaların gölgesindeki Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Rus paralı askerlerin, özel güvenlik eğitimci ve şirketlerinin giderek nüfuzunu arttırdı. Moskova Orta Afrika Cumhuriyeti’ne “eğitimci” gönderdiklerini kabul ediyor ancak aktif çatışmaya katılmadıklarını ileri sürüyor. Rusya ayrıca batılı ülkelerin iddialarının tersine Libya’da hiçbir paralı askerinin bulunmadığında ısrar ediyor.
Mali’de yabancı askerlerin durumu
Cihatçı gruplara ve destekçi yerel ordulara karşı mücadele etmek üzere hedef odaklı yeni taktikler uygulamayı planlayan Fransa yıl sonunda Mali’deki askeri üslerinin bir kısmını kapatmaya hazırlanıyor.
Sahel bögesinde halen varlığını sürdüren Fransa bu sayıyı 2023 itibarıyla 2 bin 500 ya da 3 bine düşürmeyi planlıyor.
Ülkede halen 15 bin BM barış gücü askeri ve 7 yüz kadar da 25 Avrupa ülkesinden askerler bulunuyor.
Ocak 2013’ten bu yana Sahel bölgesinde bulunan Fransa bugüne kadar 52 askerini yitirdi.
Kaynak: Euronews