Bu iznin öncelikle Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacak bir düzenlemeye bağlı olduğunu; benzer bir durumda olan ve Anayasa Mahkemesinin ev sahipliği yapma izni verdiği Litvanya örnek olarak gösterildi.
Anayasa Mahkemesi’ndeki cumhurbaşkanlığı temsilcisi milletvekili Fyodor Venislavskiy tarafından Ukrayna 24 kanalının yayınında ifade edildiğine göre, uygun iznin önce Ukrayna Anayasa Mahkemesi tarafından sağlanması gerekiyor.
Bunun ardından Ukrayna, NATO’ya katılması veya uygun işbirliği anlaşmaları akdetmesi durumunda, kendi topraklarında İttifak’ın askeri üslerini konuşlandırabilir.
Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdidin Rusya Federasyonu ve Vladimir Putin tarafından yürütüldüğünü vurguladı. Venislavskiy, Batılı ortakların Ukrayna’ya olan desteğiniin Rusya’yı rahatsız ettiğini söyleyerek “Bence Ukrayna Anayasası ile ilgili suçlamalar (yabancı askeri üslerin konuşlandırılmasının kabul edilemezliği ile ilgili – ed.) “şeytandan” ileri geliyor. Aynı Sayın Putin’e hatırlatmak isterim ki, örneğin, Litvanya Cumhuriyeti Anayasası, Ukrayna Anayasasında olduğu gibi, topraklara yabancı askeri üslerin yerleştirilmesinin yasak olduğu ifadesine benzer bir ifadeye sahipti, ancak Litvanya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, bu anayasa hükmünü dikkate alarak, bunu yaptığını söyledi. Bu, müttefiklerin üsleri için geçerli değil. Eğer Ukrayna NATO üyesi olursa, o zaman müttefik üsler, benzetme yoluyla alınırsa, Ukrayna topraklarında da görünebilir.” dedi.
Bu seçeneğe Ukrayna’nın güvenlik ve toprak bütünlüğünün garantisi adını verdi. Milletvekili, bu konudaki nihai kararın Anayasa Mahkemesi’ne ait olduğuna inandığını belirterek “Ukrayna topraklarında yabancı askeri üslerin konuşlandırılmasını yasaklayan 17. maddenin resmi yorumu için birisinin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması gerekiyor… Umalım ki Anayasa Mahkemesi yargıçları bunu varsayımsal olarak değerlendirebilir. Konu, Ukrayna vatanseverleri olacak ve Ukrayna’nın ulusal çıkarları ve toprak bütünlüğü konusunda tetikte olacaklar … Varsayımsal olarak, örneğin diğer ülkelerle bir tür askeri işbirliği konusunda anlaşmalar yapılırsa, o zaman Anayasa’nın kararıyla Mahkemenin böyle bir seçeneği dışlamaması beklenebilir.” diye ekledi.
Kaynak: ukrhaber.com