İkinci Dünya Savaşı sonrası ‘barışçıl’ bir anayasa kabul eden Japonya, savunma politikasını temelden güçlendireceğini duyurdu. Başbakan Kişida Fumio, Japonya’nın düşman üslerine saldırma yeteneği kazanmak da dahil olmak üzere seçenekleri gözden geçireceğini kaydetti.
Tokyo yönetimi ayrıca ülkede konuşlu ABD askeri güçlerine yönelik verdiği ev sahibi desteğini artırma kararı aldı.
Başbakan Kişida, “İnsanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını korumak için, düşman üslerine saldırma yeteneği de dahil olmak üzere tüm seçenekleri inceleyeceğiz ve savunma duruşumuzu güçlendireceğiz.” dedi.
Bu açıklamanın, İkinci Dünya Savaşı sonrası pasifist anayasa tarafından bu yetenekleri kısıtlanan Japonya’nın askeri duruşunda bir değişiklik anlamına geldiği ifade ediliyor.
Reuters’in haberine göre Kişida, Japonya’nın savunma kapasitesini artırma çabalarının bir parçası olarak, ülkenin güvenlik politikasını belirleyen üç ana belgenin bir yıl içinde yenileneceğini söyledi. Bu belgeler, Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma Programı Yönergeleri ve Orta Vadeli Savunma Programı.
ABD askerleri için daha fazla ödeme yapacak
Tokyo yönetimi ayrıca ülkede konuşlu ABD askeri güçlerine yönelik karşıladığı ev sahibi ülke desteğini artırma kararı aldı.
Kyodo ajansının haberine göre mali destek, geçen ay sonu Washington’da bir araya gelen üst düzey çalışma grubunda müzakere edildi. Toplantıda Washington’un, Japonya’da konuşlu ABD askerlerine yönelik ev sahibi ülke desteğini artırma talebini, Tokyo hükümeti kabul etti.
Japonya, 2022 mali yılı bütçe görüşmeleri öncesinde, ilgili ödenek artışı miktarında ABD ile mutabakata vararak, müzakereleri nihayete erdirecek. Kyodo, Çin’in bölgede artan askeri faaliyetleri karşısında Japonya’nın ABD ile sürdürdüğü güvenlik ittifakını güçlendirmesini “kaçınılmaz” olarak niteledi.
Mevcut 2021 mali yıl kapsamlı ev sahibi desteği tesis kullanımları ve üslerdeki çalışanlar dahil 201,7 milyar yen (1,79 milyar dolar) olarak kayda geçmişti. İkili güvenlik ittifakı anlaşması gereği Japonya, 1978 yılından bu yana ev sahibi ülke desteği altında, ülkedeki ABD askeriyesinin hizmet, uygulama, iş gücü ve eğitim masraflarını karşılıyor.
Kaynak: Euronews Türkçe