İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace NATO Müttefiklerinin İngilizlerin Afgan ordusunu destekleme çabalarına katılmak için hazır olmadığını belirtti. Ben Wallace aynı zamanda Washington’un Taliban ile çalışmayı sona erdirme anlaşmasını ‘çürük’ olarak nitelendirdi.
İngiliz savunma bakanı ABD ve NATO’yu Afganistan’dan çekilme konusunda sert bir şekilde eleştirdi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, NATO müttefiklerini, ABD güçlerinin bu yıl geri çekilmesinden sonra Afganistan’ı desteklemek için İngiliz liderliğindeki bir askeri koalisyona katılmayı reddetmekle suçladı.
Wallace, Daily Mail’e yaptığı açıklamada Washington’un Afgan Talibanı’yla çatışmayı sona erdirme anlaşmasının “çürük” olduğuna inandığını söyledi.
Koalisyon birliklerinin geri çekilmesinin başlangıcından bu yana Taliban, Afganistan’ın büyük bir bölümünü hükümet güçlerinden geri aldı ve 6 Ağustos’tan bu yana birçok eyalet başkentinin kontrolünü ele geçirdi.
NATO ÜLKELERİ KULAK ASMADI
Wallace, ülkenin kuşatılmış hükümetine yardım etmek için daha fazlasını yapma çabalarının, İngiltere’nin iş birliği isteyen “benzer düşünen” ülkelere yaklaşmasıyla sağır kulaklara düştüğünü söyledi.
Wallace, “NATO ülkeleriyle konuşmayı denedim, ancak neredeyse hiçbiri ilgilenmediler.” dedi. “Birkaç benzer düşünceye sahip ülkeyle temasa geçmeyi denedik. Bazıları istekli olduklarını söyledi, ancak parlamentoları istekli değildi. Çerçeve ulus olarak ABD olmadan, bu seçeneklerin kapatıldığı oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıktı.” açıklamasını yapan Wallace, “Başbakandan (Boris Johnson) aşağıya kadar hepimiz, harcanan kan ve hazineler yüzünden, bu şekilde sona erdiği için üzüldük.” dedi.
‘ABD’NİN YAPTIĞI ANLAŞMA REZALET’
Wallace, İngiltere’nin Afganistan’da tek başına kalma ihtimalinin arttığını, ancak İngiltere’nin diğer askeri operasyonlara ve kendi ulusal güvenliğine olan taahhütleri nedeniyle mümkün olmadığına karar verildiğini söyledi: “Oraya bir güç koyabilirdik ama kendimizi dünyanın birçok yerinden çıkarmak zorunda kalırdık. Olasılık uygulanabilir değil.”
Geçen yıl, Taliban ABD ile Batılı güçleri veya ABD çıkarlarını hedef almamak için bir anlaşma yaptı. ABD güçleri bu yıl Nisan ayında geri çekilmeye başladı ve sembolik olarak 11 Eylül’e kadar ülkelerine geri dönüşü tamamlamak için bir tarih belirlendi. Ancak Wallace, ABD’nin Taliban’la anlaşma kararının, grubu artan üstünlüğüne ikna ettiğini ve bunun da onu Kabil’deki hükümeti ele geçirmeye cesaretlendirdiğini söyledi. Wallace, eski ABD Başkanı Donald Trump ile Taliban arasında imzalanan anlaşmayı ‘rezalet’ olarak nitelendirdi. Wallace, “Anlaşmanın Afganistan’da 20 yılda elde edilenlerin çoğunu ortadan kaldırması beni üzüyor. Muhtemelen 10 veya 20 yıl içinde geri döneceğiz ama şimdi harekete geçmek mümkün değil. Anlaşma ile hasar verildi.” dedi. Öte yandan Wallace, çekilme sürecine ilişkin “Batı’nın sorunları yönetmediğinin, sadece çözdüğünü sandığının bir kez daha ortaya çıktığını” vurguladı.
DOHA GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLIYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Afganistan elçisi Zalmay Halilzad’ın, Taliban’a, askeri saldırılarını durdurması ve siyasi bir anlaşmayı müzakere etmesi için baskı yapma amacıyla Katar’a gittiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı, üç gün boyunca sürecek görüşmelerde, hükümetlerden ve çok taraflı örgütlerden temsilcilerin “şiddetin ve ateşkesin azaltılması ve zorla dayatılan bir hükümeti tanımama taahhüdü” için baskı yapacaklarını söyledi.
Üç gün sürecek görüşmelerde bölgedeki son durum da ele alınacak.Görüşmelerde Taliban ve Kabil hükümetinin yanı sıra, bölgesel ülkelerin temsilcileri de yer alacak. Kabil hükümeti yetkilileri de, hükümetin ikinci ismi Abdullah Abdullah liderliğinde bölgeye gidiyor.
PAKİSTAN: TALİBAN’IN İLERLEYİŞİ İNCELENMELİ
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Afganistan barış sürecinde başkalarının hataları sebebiyle Pakistan’ın günah keçisi yapılmasının talihsizlik olduğunu belirterek, ülkesinin bu noktada hedef gösterilmesi yerine Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karşısındaki çöküşünün incelenmesi gerektiğini söyledi. Yerel basındaki haberlere göre, Kureyşi, başkent İslamabad’da yaptığı açıklamada, Afganistan hükümetinin Pakistan’ı suçlamayı bırakması gerektiğini belirtti. Kureyşi, Kabil’in güvenlik zorluklarına karşı Pakistan’la ilişki kurmaya çağırdı. Afganistan’da bir ‘favorilerinin’ olmadığını ve çatışmanın tüm taraflarını ‘Afganlar’ olarak gördüklerini dile getiren Kureyşi, barış sürecinin de kritik bir eşiğe geldiğini ifade etti.
Kaynak: Aydınlık