Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda ittifakın diğer üyelerine, Avrupa Birliği’nin savunma planından korkmamaları gerektiğini söyledi.
Parly, söz konusu plandan ABD’nin de fayda sağlayacağını ve herhangi bir Avrupa gücünün ittifakı güçlendireceğini öne sürdü.
Brüksel’deki NATO ana karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında gündeme gelen konu, daha sonra gazetecilerle de paylaşıldı.
Fransa tarafından uzun süredir dillendirilen ve sık sık NATO’ya rakip olmayacağı belirtilen söz konusu adımla Paris, bir Avrupa ordusu kurulmasını istiyor.
Brüksel’de Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in de olduğu bir oturumda konuşan Fransa Savunma Bakanı Parly, “Avrupa savunması (Avrupa ordusu) ile ilgili bazı savunmacı açıklamalar duyduğumda ve bu örgüt içindekiler de dahil belirli tehditleri gözlemlediğimde, ‘korkmayın!’ diyorum.” ifadelerini kullandı.
Parly, “Avrupa savunması, NATO’ya karşı inşa edilmeyecek, tam aksine: daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü ve daha dirençli bir ittifaka katkıda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.
ABD’den kamuoyu önünde destek
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı açıklamada bu duruma olumlu yaklaşan bir duruş sergiledi.
Austin, Fransa ve ABD başkanları tarafından eylül ayında yayınlanan ortak açıklamayı tekrarlayarak, daha yetenekli bir Avrupa savunmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.
Düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD’li Bakan, “Görmek istediğimiz, NATO’nun yaptığı türden faaliyetleri tamamlayan girişimlerdir.” değerlendirmesinde bulundu.
NATO müttefiklerini ‘bir numaralı görevlerini’ yerine getirmeye çağıran Austin, bu görevin, “güvenilir caydırıcılık ve savunma” olduğunun altını çizdi.
Austin ayrıca Hint-Pasifik bölgesinde Avrupa ve Amerikan stratejileri arasında bir çelişki olmadığını öne sürerek, NATO müttefiklerinin Çin’in askeri yükselişine karşı birlikte çalıştığını aktardı.
Avustralya ile yapılan nükleer denizaltı anlaşmasının iptal edilerek ABD’nin tercih edilmesinin ardından Washington’la Paris’in arasında soğuk rüzgarlar esiyor.
Paris, kendisiyle yapılan anlaşmanın bozulması sonrası müttefikler tarafından ‘sırtından bıçaklandığını’ belirtmişti.
Austin, “Hint-Pasifik bölgesi bölgesinin özgür ve açık kalmasını sağlamak için kollektif çalışma” sözünü verdi.
“Yeni yapılanmalara değil daha fazla kabiliyete ihtiyaç var”
Avrupa ülkelerinin ordularının her ne kadar iyi eğitimli askerlere, modern siber, deniz ve hava gücüne sahip olsa da, olası bir AB muharebe misyonunun muhtemelen uzun menzilli hava taşımacılığı, komuta ve kontrol yetenekleri, lojistik destek ve istihbarat gibi ABD’nin sağladığı türden bir destekten yoksun kalacağı yorumları yapılıyor.
AB üyesi olmayan İngiltere, Birlik’in NATO’ya destekleyici bir rol oynayabileceğini belirtiyor.
Ancak İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Avrupa ordusu inşa etme girişimini ‘dikkat dağıtıcı’ ve ‘gereksiz’ olarak nitelendirdi.
27 AB ülkesinden 21’i zaten 30 üyeli NATO’un bir parçası.
Ancak ABD uzun süredir Birlik’in kendi sınırlarındaki krizlerle başa çıkmak için daha fazlasını yapabilmesi gerektiğini belirtiyor.
Reuters’ın haberine göre AB, 2022 yılının mart ayında, gelecekteki tehditleri tanımlamak için bir ana askeri strateji belgesi üzerinde anlaşmaya varmayı hedefliyor.
Ortak silah geliştirmeye odaklanan Birlik, krizlere müdahale edebilecek yeni bir AB müdahale gücünün de ana hatlarını çizmeye çalışıyor.
Rusya korkusu yaşayan Doğu Avrupa ülkeleri ise NATO’dan uzaklaşma konusunda herhangi bir değişikliğe ya da yeni oluşumların çatısı altına girmeye karşı oldukça ihtiyatlı yaklaşıyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kopyalamalara (NATO benzeri yapı) karşı uyarıda bulundu.
Stoltenberg, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Gerekli olan yeni yapılar değil, daha fazla yetenek.” ifadesini kullandı.
Kaynak: Euronews