İngiliz Donanması’nın bir filosu şu anda görünüşe göre Çin’in üzerinde hak iddia ettiği sularda seyrediyor.
Çin, Güney Çin Denizi’nde geniş alanlar talep ediyor. Çin’in iddiaları, hammaddeler ve stratejik açıdan önemli adalarla ilgili. Sınırların belirlenmesi tüm devletler tarafından tanınmamaktadır. Guardian tarafından bildirildiği üzere, diğerlerinin yanı sıra , birkaç İngiliz savaş gemisi şu anda HMS Queen Elizabeth ile birlikte Güney Çin Denizi’nde seyir halinde ve Çin’de hoşnutsuzluğa neden oluyor.
Çin Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, bölgesel barışı istikrarsızlaştırmaya çalışmaması gerektiği konusunda uyardı. Sözcü, Çin Donanmasının bu tür davranışlara karşı “karşı önlemler” alacağını söyledi.
Gazete: Çin ordusu “en yüksek savaşa hazır” durumda
Çin devlet medyası da bunu eleştirdi. Örneğin, Global Times şöyle yazdı: “Güney Çin Denizi’nde bir İngiliz varlığı fikri tehlikelidir”. Gazeteye göre, Halk Kurtuluş Ordusu “en üst düzeyde savaşa hazır” durumda. Ancak BBC , deniz uzmanı Sidharth Kaushal’ın Çin’in eylemlerinin şu ana kadar “gerçek bir savaşı tetikleyebilecek eşiğin çok altında” olduğunu söylediğini aktardı.
Guardian’a göre, “Kraliçe Elizabeth” şu anda iki fırkateyn ve iki muhrip ile birlikte Japonya’ya gidiyor ve burada filo birliği diğer müttefiklerle tatbikatlarda yer alacak. Daha önce Singapur’daki ortak manevralar sırasında ara bir duruş olmuştu .
İngiliz Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde raporda, uluslararası sular üzerinden yalnızca en doğrudan rotayı seçeceğini defalarca vurgulamıştı. Savunma Bakanı Ben Wallace, “Dünyanın diğer ucuna kışkırtıcı olmak için gitmiyoruz” dedi.
Birkaç hafta önce ABD savaş gemileri bölgede Çin güçleriyle çatıştı. Çin , Pekin’in bakış açısına göre , küçük Paracel Adaları çevresindeki sulara izinsiz yaklaşan bir ABD destroyerini açıkça kenara itmişti .
Kaynak: Der Spiegel