Pakistan Başbakanı İmran Han, Çin hükümetinin Uygur politikasını desteklediğini tekrarlarken, Pekin’in tek partili yönetim sisteminin, seçim demokrasisine kıyasla toplum için daha iyi bir model sunduğu ifade etti.
Han, perşembe günü Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 100. yıl dönümü kutlamalarının bir parçası olarak İslamabad’ı ziyaret eden Çin medyasına konuştu.
İnsan hakları grupları Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygurlara ve Müslüman azınlıklarına yapılan insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası toplumu uyarırken, Pakistan bu süreçte hep Pekin’i desteklediğini vurguladı.
Ekonomik kriz yaşayan Pakistan’ın, Çin’in ciddi seviyedeki yatırımlarına bağımlı olduğu için böyle bir tutum içinde olduğu iddia ediliyor.
Ancak, özellikle Avrupa ülkelerinde düzenli olarak İslamofobiye karşı uluslararası eylem çağrısında bulunan Han, Çin hükümetinin herhangi bir hak ihlalinde bulunmadığını ileri sürüyor.
‘Pekin ile güvene dayalı bir ilişkimiz var bu yüzden onların söylediklerine inanıyoruz’
Çin basınına konuşan Han, “Çinli yetkililerle olan etkileşimimiz, Sincan’da gerçekte olanların, batı medyasının yansıttığı haberlerden çok farklı olduğunu gösteriyor. Çin ile çok güçlü bir ilişkimiz var. Güvene dayalı bir ilişkimiz olduğu için, aslında Çin’in versiyonunu kabul ediyoruz. Sincan’daki programları hakkında Pekin’in söylediklerini kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Çin’in 60 milyar dolarlık Pakistan yatırımı
İslamabad, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesi aracılığıyla ülkeye 60 milyar dolardan fazla yatırım yapan kuzeydoğu komşusu Çin ile uzun süredir devam eden bir stratejik ilişki paylaşıyor.
‘Çin’in tek partili modeli batılı demokrasileri yendi’
Han ayrıca, parlamento seçimlerinin olmadığı ve Çin Komünist Partisi tarafından kontrol edilen devlet modeline övgüler yağdırdı: “Çin Komünist Partisi, benzersiz bir model. Şimdiye kadar bize toplumların kendilerini geliştirmelerinin en iyi yolunun Batılı demokrasi sistemi olduğu söylendi. Ama ÇKP buna alternatif bir model getirdi. Ve aslında kendi toplumlarını geliştiren, liyakata bağlı bu sistemle tüm Batılı Demokrasileri yendiler”.
2018’de yapılan genel seçimde iktidara gelen Han, seçim demokrasisi ile reformlar yapmanın zor olduğunu ve Çin modelinin “esnekliğine” övgüde bulundu.
Kaynak: Euronews