Kuzey Kore’nin denizaltıdan fırlatılan yeni bir balistik füzeyi “başarıyla” test ettiğini açıklamasının ardından Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore gündemiyle acil toplandı.
Fransız haber ajansı AFP; ABD, İngiltere ve Fransa’nın BM’ye, Kuzey Kore’nin silah programlarında ilerleme kaydettiğini aktardığını bildirdi.
Washington’ın BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Pozisyonumuz açık. Kuzey Kore, Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalmalı ve Kore Yarımadası’nın tamamen nükleerden arındırılması hedefine yönelik sürekli ve somut diyaloğa girme zamanı geldi. Kuzey Kore yetkilileriyle herhangi bir ön koşul olmaksızın görüşmeyi teklif ettik ve Kuzey Kore’ye karşı düşmanca bir niyetimizin olmadığını açıkça belirttik” dedi.
Kuzey Kore ise Perşembe günü yaptığı açıklamada ABD’nin, füze denemesine aşırı tepki gösterdiğini savundu ve görüşme teklifinin samimiyetini sorguladı.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, füze denemesinin Kuzey Kore’nin orta ve uzun vadeli savunma planının bir parçası olduğunu ve ABD ya da herhangi başka bir ülkeyi hedef almadığını söylediğini aktardı.
Sözcü, testin BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlâli olduğunu ve bölgesel barış ve istikrar için tehdit oluşturduğunu söyleyerek Washington’ın “aşırı kışkırtıcı hamleler” yaptığını savundu.
Bakanlık sözcüsü, ABD’nin füze geliştirme çabaları ile ilgili “çifte standardının” görüşme teklifine şüphe düşürdüğünü de söyledi.
Sözcü, “ABD’nin zaten var olan veya geliştirdiği aynı silah sistemini geliştirip test ettiğimiz için bizi suçluyor olması açık bir çifte standart ve bize düşmanlıklarının olmadığını söyledikten sonra samimiyetlerine yönelik şüpheleri artırıyor” dedi.
ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nin istemedikleri bir karar aldılarsa “daha ağır ve ciddi sonuçlar”la karşılaşacaklarını söyleyen sözcü, “saatli bombayla uğraşmamaları” konusunda da uyardı.
Çin ve Rusya açıklama yapmadı
Kapılı kapılar ardından gerçekleşen toplantı öncesi basına konuşan Batılı ülkelerin BM büyükelçileri, füze denemesini “provokasyon” olarak nitelendirmiş ve kınamıştı.
Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımlar getirme ya da ortak bir eylem kararı alma ihtimaline değinmeyen büyükelçiler, mevcut uluslararası yaptırımların daha etkin bir şekilde uygulanması çağrısında bulunacaklarını söylemişlerdi.
Toplantının sonunda Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleri Çin ve Rusya açıklama yapmadı.
İsminin açıklanmaması koşuluyla Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan diplomatlara göre, Güvenlik Konseyi’nin hiçbir üyesi ortak bildiri yayımlanması talebinde bulunmadı.
Güney Kore ve Japonya Salı günü; Kuzey Kore’nin Japonya açıklarına en az bir balistik füze fırlattığını duyurmuştu, daha sonra Kuzey Kore de bunu doğrulamış ve denizaltıdan fırlatılan yeni bir balistik füzeyi “başarıyla” test ettiğini açıklamıştı.
Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, füzenin “ileri düzeyde yönlendirme teknolojisine” sahip olduğunu kaydetti.
KCNA, füzenin, 2016’da yine bir denizaltıdan gerçekleştirilen füze denemesinin yapıldığı lokasyondan atıldığını duyurdu.
2016’daki füze, Kuzey Kore’nin Sinpo limanı açıklarından ateşlenmişti.
Güney Kore ve Japonya son füzenin, Japonya Denizi olarak da bilinen Doğu Denizi’ne indiğini bildirdi.
Güney Kore basını, bu füzenin en fazla 60 km yükseklikte yaklaşık 450 km yol kat ettiğine inanıldığını bildirdi.
Japonya Başbakanı Fumio Kishida, iki balistik füze fırlatıldığını söylemiş ve denemeleri “çok üzücü” olarak nitelendirmişti.
Son haftalarda Pyongyang yönetimi, hipersonik ve uzun menzilli seyir füzeleri ile uçaksavar silahları olduğunu iddia ettiği ekipmanlar üzerinde bir dizi deneme gerçekleştirdi.
Bu testlerden bazıları katı uluslararası yaptırımları ihlâl ediyor.
Kuzey Kore’nin nükleer silahların yanı sıra balistik füze denemeleri gerçekleştirmesi de Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanmış durumda.
Denizaltıdan fırlatılan füzeler neden önemli?
Ekim 2019’da Kuzey Kore, denizin altındaki bir platformdan Pukguksong-3 füzesini ateşleyerek, denizaltıdan fırlatılan bir balistik füzeyi test etmişti.
Resmi haber ajansı KCNA o zaman, “dış tehdidi” en aza indirmek için füzenin dik bir açıyla ateşlendiğini söyledi.
Fakat, füze dikey yerine standart bir eğride fırlatılmış olsaydı, yaklaşık 1,900 km yol kat edebilirdi. Bu, tüm Güney Kore ve Japonya’yı menzile sokabilirdi.
Bir denizaltıdan fırlatılmak füzelerin tespit edilmesini zorlaştırabilir ve hedeflerine yakınlaşmalarını sağlayabilir.
Güney Kore kendi silahlarını geliştirirken Kuzey Kore de füze denemelerine devam ediyor. İki ülkeyi izleyen uzmanlara göre bu durum, Kore yarımadasında silahlanma yarışına dönüşmüş halde.
Seul kısa süre önce denizaltından fırlatılan bir füzeyi tanıttı ve bu hafta Güney Kore’de düzenlenen savunma fuarının şimdiye kadarkilerin en büyüğü olduğu söyleniyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçen hafta Kore yarımadasında yeniden savaş çıkmasını istemediğini, ancak ülkesinin düşmanlarına karşı kendini savunmak için silah geliştirmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan füze denemesi sırasında Güney Kore, Japonya ve ABD istihbarat şeflerinin Kuzey Kore’yi görüşmek üzere Seul’de oldukları bildirilmişti.
ABD’nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim’in Pyongyang ile görüşmelerin yeniden nasıl başlatılacağını gündeme getirmesi beklentisi hakimdi. Kore Savaşı’nın resmi olarak bitişinin ilanı seçeceğinin de masadaki konulardan biri olacağı kaydediliyordu.
Kore yarımadasını iki ülkeye ayıran Kore Savaşı 1953’te ateşkesle sona erdiği için Kuzey ve Güney Kore teknik olarak halen savaşta.
ABD ve Kuzey Kore arasındaki önceki görüşmeler, nükleer silahlardan arınma konusundaki temel anlaşmazlıklar nedeniyle bozuldu.
ABD, yaptırımlar hafifletilmeden önce Kuzey Kore’nin nükleer silahlarından vazgeçmesini istiyor, ancak Kuzey Kore şimdiye kadar bu talebi geri çevirdi.
Kaynak: BBC Türkçe