Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya’yı Ukrayna konusunda ikna edebilmek için AB’nin Moskova’ya karşı ağır yaptırım planı hazırlığında olduğunu söyledi.
Le Drian ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransa’nın Brest kentinde düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
Fransız bakan, AB’nin Rusya ile Ukrayna konusunda çıkan sorunları diyalog yoluyla çözme konusunda hala umutlu olduğunu, ancak bunda başarı sağlanamaması halinde Moskova’ya “ağır yaptırımlar” için gerekli hazırlıklara başlandığı uyarısında bulundu.
Jean-Yves Le Drian, “Rusya’yı caydırmak için ortak hareket etme ve AB’nin sesini duyurma iradesine sahibiz. Yaptırımlar masada. Ukrayna’ya bir Rus müdahale riski olacağı inancı gerçek ve bizim buna tepki vermeye hazır olmamız gerekir. 2014’te Kırım’ın ilhakında olduğu gibi, bizim anlaşmaya varmamız haftalar sürmemeli.” dedi.
AB Dışişleri Bakanları, 24 Ocak’ta Ukrayna konusunu Brüksel’de düzenleyeceği toplantıda bir kez daha ele alacak.
AB Yüksek Temsilcisi Borrell: “Rusya’nın bizi bölmeye çalıştığı açık”
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’daki duruma ilişkin, “Rusya’nın bizi bölmeye çalıştığı açık. Rusya AB yokmuş gibi davrandı. ABD bunu yapmadı.” dedi.
Borrell, toplantıda Ukrayna’yı, Rusya’yı ve Avrupa’nın güvenliğini ele aldıklarını belirterek, AB’nin her türlü saldırılara doğrudan cevap vermeye hazır olduğunu ancak diyalog ve müzakere yolunu tercih ettiklerini söyledi.
“Rusya’nın Avrupa’da etki alanı oluşturma girişimlerini reddediyoruz” ifadesini kullanan Borrell, Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkeleriyle dayanışma içinde olduklarını söyledi.
Borrell, sorunları barışçıl şekilde çözmek istediklerini kaydederek, Rusya’ya gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulundu.
Ukrayna’ya karşı ilave saldırıların ciddi sonuçları olacağını ifade eden Borrell, NATO ve ABD ile iş birliği içinde olduklarını aktardı.
Putin, NATO’dan ne istiyor?
Ukrayna sınırına son aylarda yaklaşık 100 bin Rus askeri konuşlandıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun yakın komşuları Ukrayna ve Gürcistan’ı üyeliğe kabul etmemesini istiyor.
NATO-Rusya Konseyi, Rusya’nın Ukrayna sınırında yığınak yapmasından sonra ortaya çıkan gergin durumu görüşmek üzere 2019’dan beri ilk kez önceki gün toplanmış, ancak bu toplantıdan bir sonuç alınamamıştı.
ABD ve NATO, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaması için son aylarda defalarca uyarmış, böyle bir durumun ciddi sonuçları ve ağır bedeli olacağı tehdidinde bulunmuştu. Batılı ülkelerin birçoğunun Ukrayna’ya saldırı durumunda Rusya’ya ekonomik, mali ve siyasi yaptırımlar uygulayacağı bildirilmişti.
Rusya ise Ukrayna’ya saldırma gibi bir niyeti olmadığını belirtiyor. Rusya, ABD ve NATO’ya ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinden ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine dair ABD’den taahhüt istiyor.
ABD’nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.
Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların her ülkenin kendi ulusal toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.
Rus ordusunun, Ukrayna sınırında son aylarda yaptığı askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya arasında gerginlik artmış, ilişkiler Soğuk Savaş sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. Bunun üzerine başlatılan diplomatik girişimler kapsamında 10 Ocak’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları arasında görüşmeler yapıldı.
Kaynak: Euronews Türkçe