Yunan yetkililer, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi sonrası göç kaygıları devam ederken, Türkiye sınırında inşası süren 40 km’lik duvarın yapımının tamamlandığını ve buraya bir gözetleme sistemi kurulduğunu açıkladı. Ülkenin vatandaşları korumaktan sorumlu bakanı Michalis Chrisochoidis, Afganistan’dan olası bir göç dalgası karşısında “pasif bir şekilde olacakları bekleyemeyeceklerini” söyledi. Meriç Nehri sınırındaki bölgeyi dün ziyaret eden Chrisochoidis, “Sınırlarımız bundan sonra da ihlal edilemeyecektir” diye konuştu.
Atina, Afganistan’dan kaçmaya çalışan göçmenlerin Türkiye üzerinden Yunanistan sınırına dayanacağından endişe duyuyor.
Türkiye’nin, duyduğu aynı endişeden dolayı İran sınırına ördüğü duvarın benzerini Türkiye ile sınır oluşturan Meriç Nehri boyunca ören Yunanistan, bu konuda Ankara ile birlikte hareket etme niyetini gösteriyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopoulos ve İçişleri Bakanı Mihalis Hrisohoides, önceki gün Türk-Yunan sınırının son 27 km’sinde bulunan, yerin 6 metre dibinden başlayan ve 5 metre yüksekliğine ulaşan demir çubuklardan inşa edilen “duvarı” teftiş etti.
Hrisohoides, Afgan göçmen akını olasılığı karşısında “kimsenin bu duvarı aşamayacağı” ve “hiçbir durumda 2015 yılının göçmen akınına izin verilmeyeceğini” açıkladı.
Yunan yetkililer , bu duvarın inşasında ayrıca 2020 yılı Mart ayı başlarında yaşanan olayların da göz önünde bulundurulduğunu anımsattılar.
Türkiye’nin o dönemde “göçmenlere kapılarımızı açtık” açıklamasıyla Meriç sınırına dayanan on binlerce göçmen, keyfi geçişleri önlemek isteyen Yunan polisinin ve sınır muhafızlarının şiddetli tepkileriyle karşılaşmışlardı.
Yunan hükümeti, sınırda yaşanan ve resmi rakamlara göre 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu olaylardan sonra, 40 km’lik karadan geçiş sınırının 27 km’sine de ek duvar örülmesine karar vermişti.
Duvar üzerine kurulan termik kameralar ve radarların, sınırın karşı tarafındaki hareketlenmeleri 16-17 km uzaktan tespit etme olanaklarına sahip olduğu belirtiliyor.
Ayrıca her an havalanabilen İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) da 7/24 gözetleme yapabileceğini de açıklayan yetkililer, bu amaçla , mevcut sınır muhafızlarının yanısıra 400 kadar polisin sınır bölgesine takviye gücü olarak gönderildiğini duyurdular.
İnsan kulağının dayanamayacağı şiddette ‘ses topları’
Sınır boyunca Yunanistan tarafına “ses topları” adı verilen cihazlar da yerleştirildi.
Ses duvarını aşabilen ve “çığıltı sesleri” çıkartan bu cihazların, Yunanistan sınırına yapılacak olası toplu bir göç akınının önlenmesi için “caydırıcı nitelikte” olacağı belirtiliyor.
Cihazlar, çıkardıkları sesin şiddetinin insan kulağının dayanamayacağı kadar güçlü olması nedeniyle, insan hakları savunucularının tepkisine yol açmaya devam ediyor.
Erdoğan: Gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgası kaçınılmaz
Öte yandan yapılan son açıklamalar, gerek Yunanistan’ın gerekse Türkiye’nin, “büyük Afgan göçü tehlikesi” kaygısı karşısında bir işbirliği yapmaya niyetleri olduğunu ortaya çıkardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in dün akşamki telefon görüşmelerinde “bu konuda aynı endişeleri paylaştıkları” ve “alınacak önlemler karşısında, karşılıklı anlayış çerçevesinde işbirliği yapmaya karar verdikleri” açıklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde zaten üst seviyelere ulaşan göç baskısının daha da artacağı, bu durumun “herkes için ciddi bir meydan okuma” teşkil edeceği uyarısında bulunmuştu.
Erdoğan, “Gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgası kaçınılmaz” diye konuşmuştu.
2020’de yaşanan sınır krizi
Suriye’nin İdlib bölgesinde yürüttüğü harekata Avrupa Birliği ülkelerinin desteğini almaya çalışan Türkiye, geçen yılın Şubat ayında artık Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilere engel olmayacağını söylemişti.
Yunanistan, bunun üzerine sınır güvenliğini artırmaya karar vermişti. Sınırda zaten varolan 10 kilometrelik bariyerin güçlendirileceği belirtilmişti.
Bu açıklama üzerine binlerce mülteci Yunanistan sınırına yönelmiş ve sınırı geçmeye çalışan mülteciler sık sık gözyaşartıcı gaz kullanan Yunan sınır muhafızları ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişlerdi.
Binlerce mültecinin sınıra yöneldiği haftalar süren krizden sonra Yunanistan 120 kilometrelik sınırda önlemlerini artırmaya karar vermişti.
Yunanistan polisi, sınır önlemleri kapsamında ayrıca mülteci ve göçmenleri caydırmak amacıyla güçlü gezici sirenlerin denendiğini ve güvenlik kamerası sisteminin de sınırın tamamını kapsayacak şekilde güçlendirildiğini açıklamıştı.
Kriz koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla ve mültecilerin sınırdan çekilmesiyle yatışmıştı.
Kaynak: BBC Türkçe