Ilkka Salmi Avrupa Birliği’nin terörle mücadeledeki en yetkili ismi.
Kısa bir süre önce bloğun yüzleştiği güvenlik tehditlerine karşı üye ülkelerin nasıl bir yol izleyeceğini koordine etme görevini üstlendi.
Salmi’nin ataması Avrupa’da aşırı sağ radikalizminin ve siber propagandanın yükseldiği bir dönemde yapıldı.
Salmi Euronews’in bu konularla ilgili sorularını cevaplandırdı.
Pedro Sacadura, euronews: İlk olarak yeni bir yıla başladık. 2022 yılında terörizmi nasıl tanımlıyorsunuz ?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Açıkçası terörizmin hala var olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Örneğin her ne kadar Suriye’deki Hilafet yıkılmış olsa da radikal İslamcı görüşler ve cihadizm varlığını sürdürüyor. Bunun için hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Pedro Sacadura, euronews: Bu rolü terörizmin bir şekilde ajandanın alt sıralarına indiği bir dönemde üstlendiniz. Tehditler siyasi gündemin dışında mı kaldı?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Ne yazıkki terörizm tehdidi daima vardır. Bazen kısmi, bazen de arttığı şeklinde sınıflandırabiliriz ama tamamen ortadan kalktı dememiz pek mümkün değil. Elbette Avrupa perspektifinden baktığınızda pandeminin etkisi olduğunu söyleyebilirsiniz. Yani insanlar eskisi kadar serbest hareket edemiyor.
Altını çizmem gereken olumlu bir şey de halkın dayanıklılığı. Avrupa’da küçük çaplı da olsa can kayıplarının olduğu terör saldırıları yaşadık. Yine de toplumlar bunları atlatmayı başardı.
Pedro Sacadura, euronews: Avrupa’da terör tehditleri ve aciliyet gerektiren konular dediğimizde sizce şu anki durum nedir ?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: İki hatta üç şey söyleyebilirim. İlki cihadizm ya da radikal İslam tehdidi hala devam ediyor. İkinci olarak aşırı sağcı radikalizmi görüyoruz. Özellikle şiddete başvuran beyaz ırkçı aşırı sağ Avrupa’da yükselişte. Üçüncü olarak da yeni teknolojik gelişmeler. Teknoloji nefret söylemi ve çevrimiçin terörist içeriklerin yayılmasında rol oynuyor.
Pedro Sacadura, euronews: Geçmişte bir çok Avrupa vatandaşının terörle ilintili organizasyonlara katıldığı iddia ediliyor. Sizce Avrupa bu tür organizasyonların adam kazanması için hala cazip bir yer mi? Bu katılımların temel nedenleri ne olabilir?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü:Yani 2012, 2013, 2014 ve özellikle 2015’te Suriye’deki kriz ve IŞİD’in doğuşu bir çok Avrupalıyı cezbetti ve ülkelerini terk ederek terörist organizasyonlara katıldılar. Teorik olarak bu olgu hala devam ediyor. Afganistan’daki gelişmeleri gördük. Bu kesinlikle yakından takip edeceğimiz bir konu.
Pedro Sacadura, euronews: Geçtiğimiz üç ayda göç konusu tekrar ajandanın üst sıralarına tırmandı. Sizce de bazılarının savunduğu gibi göç ve terörizm arasında bir bağlantı var mı ya da ikisi tamamen farklı şeyler mi ?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Yani terörizm ve göç arasında doğrudan bir çizgi çizmek kesinlikle doğru bir değerlendirme değil.
Bununla birlikte şunu da akılda tutmak lazım. Dünyada büyük insan hareketleri yaşandığında terörist organizasyonlar bunu kendi çıkarları için kullanmak isteyebilir ve üyelerini bu hareketlerin içerisine sızdırmayı hedefleyebilir.
Pedro Sacadura, euronews: Daha önce terörist saldırılara maruz kalmış bir şehir olan Brüksel’deyiz. Sizce Avrupa’yı daha güvenli hale getirmek için öncelikler nedir?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Özel hayatın gizliliği ve güvenlik arasındaki dengeyi çok iyi kurmalıyız.
Kanunların bir taraftan kolluk güçlerinin etkin bir şekilde çalışmasını sağlaması gerekirken yeni teknolojilerin güvelik kurumları tarafından kullanılmasına imkan vermesi gerekiyor.
Pedro Sacadura, euronews: Farklı bir konuya geçelim. Pandemi ile ilgili endişe verici bir konu. Kısa bir süre önce Europol, raporunda terörle ilintili organizasyonların Covid-19 salgınını kullanarak nefret söylemini ve çevrimiçi propagandayı artırdığını belirtti.
Gelecekte büyük bir tehdide dönüşme potansiyeli olan bu konuyla mücadele için neler yapılıyor?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Bu aslında tam da şu an üzerinde durulması gereken sorunlardan birisi. Çevrimiçi terörist içeriklerle ilgili kanun yürürlüğe girecek.
Avrupa Birliği kanununa göre, temelde hizmet sağlayıcılar ve sosyal medya platformları gördükleri terörist içerikleri kaldırmakla yükümlü olacak. Tabi bunu üye ülkeler, yetkililer ve Europol üzerinden gelen bildirimlerle yapacaklar. Nihai olarak bir saat içerisinde bu içeriklerin kaldırılmış olması gerekiyor.
Bence son iki yılda geçirmeyi başardığımız ve önümüzdeki yaz yürürlüğe girecek olan kanun oldukça güzel bir gelişme.
Pedro Sacadura, euronews: Bugünlerde internet üzerinde çok fazla aşı karşıtı konuşmayla karşılaşıyoruz. Sizce bunun daha fazla takipçi kazanmak için kurgulanmış bir şekilde aşırı sağcı radikal bir girişim olma potansiyeli var mı?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü:Şu anda bunu terörizm olarak tanımlamak için bir neden göremiyorum.
Bunu söylemekle birlikte aşı karşıtlarının çok marjinal bir kısmının radikalleşerek şiddete başvuran aşırı sağcılar gibi farklı gruplarla ittifak kurmak isteyebileceği yönünde endişeler bulunuyor.
Ama şu an için hala insanların ifade özgürlüğü ve protesto haklarının bulunduğunu akılda tutmamız lazım.
Pedro Sacadura, euronews: Teknoloji geliştikçe terörizmin de evrildiği görülüyor. Bununla nasıl mücadele edeceğiz?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: İlk olarak elbette önleyici faaliyetler konusunda çok çaba harcamamız ve insanların radikalleşmesinin önüne geçmemiz lazım. Bu söylemlere maruz kalmamalarını sağlamak gerekiyor.
İkinci olarak da emniyet güçlerinin etkin bir şekilde çalışacağı yeterli kaynak ve bir kanuni çerçeve sağlanması lazım.
Pedro Sacadura, euronews: Internet gelecekte en çok tercih edilen silah mı olacak? Bu açıdan siber terörizmle nasıl mücadele edeceksiniz?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü: Kesinlike öyle olacağını düşünüyorum. Tabi ki gerçek hayatta olanların yerini almayacak. Çünkü maalesef terör faaliyetlerinin psikolojik etkisinin olduğu yer gerçek hayat.
Öte yandan bize ve size çok yararlı olan yeni teknolojiler kötü amaçla kullanmak isteyenlere de faydalı enstrümanlar sunuyor.
Tam da bu nedenle güvenlik güçlerinin yeni teknolojileri yakından takip etmesi ve ona adapte olası gerekiyor.
Pedro Sacadura, euronews: Sizce Avrupa çapında herkes için uygulanacak standart bir yaklaşım var mıdır?
İlkka Salmi, AB Terörle Mücadele Koordinatörü:Tehditleri ele aldığımızda kesinlikle AB ülkeleri arasında ya da diğer Avrupa ülkelerinde farklılıklar bulunuyor. Bu nedenle soruna tek bir standart yaklaşımla çözüm üretmekten muhtemelen bahsedemeyiz.
Kaynak: Euronews Türkçe