İran, Viyana’da dün başlayan nükleer müzakerelerde petrol satışının önündeki engellerin kaldırılması için bastırırken; İsrail, Tahran ile yapılacak “iyi” bir anlaşmaya karşı çıkmayacağını duyurdu.
Avrupa Birliği ise müzakerelerde 8. Tura katılan heyetlerin başarıya ulaşılması için iradelerini ortaya koyduklarını açıkladı.
İsrail askeri radyosuna konuşan Başbakan Naftali Bennett, İran ile yapılacak “iyi” bir nükleer anlaşmaya karşı olmadığını bildirdi. Bennett, bununla birlikte görüşmelerden bir sonuç alınacağı konusunda çekinceleri olduğunu dile getirdi.
İsrail’in herhangi bir anlaşmaya bağlı olmadığıni yineleyen Bennett, “Günün sonunda elbette iyi bir anlaşma olabilir. Şu anda, mevcut dinamik altında bunun olması bekleniyor mu? Hayır, çünkü çok daha (Tahran’a karşı) sert bir duruşa ihtiyaç var.” dedi.
İsrail: Heyetler İran’a karşı daha sert olmalı
Bennett, eski Başbakan Benyamin Netanyahu’nun “ABD ile sürpriz içirmeyen politikalar izleyeceği” yolunda anlaşma yaptığına ilişkin suçlamasına karşı çıkarak, ülkenin savunması ve eyleme geçme hakkıyla ilgili gerekli olan her adımı atacağı vaadinde bulundu.
Bennett, müzakereye katılan taraflara İran’a karşı daha katı davranmaları tavsiyesinde bulundu.
AB: Taraflar başarıya ulaşmak için gerekli iradeyi ortaya koyuyor
Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora, İran nükleer anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için sürdürülen görüşmelerin başarıya ulaşması için heyetlerin çalışma iradelerini ortaya koyduklarını ve bunun olumlu bir sinyal olduğunu söyledi.
Mora, ilk seansın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 8. tur görüşmelerin başladığını belirterek, görüşmelere katılan bütün heyetlerin müzakereleri başarılı bir şekilde sonlandırabilmek için ciddiyetle çalıştıklarını kaydetti.
Geçen hafta sona eren 7. tur çerçevesinde yapılanları aktaran Mora, “Şu an halihazırda masada duran farklı siyasi yaklaşımları ele alıyoruz ve bunun için çok fazla zamanımız yok. Bir kez daha belirtmek isterim ki Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) taraf bütün heyetler bu görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışma iradesini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bence bu çok olumlu bir işaret.” diye konuştu.
Mora, müzakereler kapsamında, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının, bu ülkenin nükleer faaliyetlerini anlaşmanın belirlediği sınırlara çekmesinin ve son olarak da ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığına dikkati çekerek, bunun dışındaki senaryoların görüşmelerle ilişkisinin olmadığını vurguladı.
Acele edilmesi vurgusu
Görüşmelerin ne zaman sona ereceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Mora, nihai tarihe ilişkin herhangi bir spekülasyon yapmak istemediğini, ancak acele edilmesi gerektiğini yineleyerek, müzakerelerin sona ermesi için ayların değil haftaların söz konusu olduğunun altını çizdi.
İran müzakerelere iyimser bakıyor
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri de bu toplantıda, yaptırımların kaldırılmasının incelenmesinin önemine ve ABD tarafından güvence verilmesi konusunun gündeme alınmasına vurgu yapıldığını dile getirdi.
Bakıri, “Bu çerçevede 8. turdaki müzakerelerde (ABD tarafından) güvence verilmesi ve bunun doğrulanabilir olması konusunun ilk önce gündeme alınması kararlaştırıldı. Ardından uzmanlar mali ve bankacılık alanlarında yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili çalışmalarına devam edecekler.” ifadesini kullandı.
İran basınına da konuşan Bakıri, “Müzakerelerde yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili iyimserim. İyimser olmasaydım müzakereler için Viyana’ya gelmezdim.” değerlendirmesinde bulundu.
ABD, 2015 yılında Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, İran ve Rusya tarafından imzalanan anlaşmadan 2018 yılında eski Başkan Donald Trump’ın isteğiyle tek taraflı çıkmış ve Tahran’a yönelik yeniden yaptırımları yeniden uygulamaya sokmuştu.
Kaynak: Euronews Türkçe